• info@ks.iul-nasu.org.ua
  • +38 (044) 278-42-81
  • Print ISSN 0201-419Х
  • e-ISSN 2708-9827
» Випуски збірника » 2022 » Збірник “Культура слова” – №97, 2022 » КОНТЕКСТУАЛЬНІ СЕМАНТИКО-СТИЛІСТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ РЕКЛАМНИХ ГУСТАТИВІВ

КОНТЕКСТУАЛЬНІ СЕМАНТИКО-СТИЛІСТИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ РЕКЛАМНИХ ГУСТАТИВІВ

Збірник “Культура слова” – №97, 2022
УДК 811.111-23

ШВЕЦЬ Юлія Вікторівна,
аспірантка кафедри української мови та мовної підготовки іноземців, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова;
вул. Академіка Воробйова, буд. 1Б, кв. 384, 65031, м. Одеса, Україна;
e-mail: shvetzdjudi@gmail.com
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1098-263X

Рубрика: Мова і час
Мова статті: українська

Анотація
У статті проаналізовано густаторну лексику (номени на позначення їжі та питва) як маркера харчосмакової культури українського народу. Схарактеризовано контекстуальнео оточення густативів у межах слоганімікону української комерційної реклами у проєкції на їхній впливовий потенціал і лінгвокультурологічну цінність. Визначено найчастотнішу та найменш уживану групу густаторних кодів у межах реклами продуктів харчування та напоїв. Доведено, що досліджувані густаторні лексеми є яскравими маркерами традиційної культури кулінарного мистецтва українців, елементом багатовікової харчосмакової традиції українського народу.
Ключові слова: густаторна лексика, густативи, реклама, рекламний слоган, лексика на позначення їжі та питва, харчосмакова культура, лінгвокультурологія.

Література
Бойченко Т. Мнемонічний потенціал рекламного дискурсу: мовні засоби актуалізації. Філологічні студії ОНУ імені І.І. Мечникова. 2020. Вип. 11. С. 9–13.
Ковалевська Т. Нейролінгвістичне програмування в комплексному дослідженні рекламного впливу. Вісник Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова. Серія: Філологія. 2014. № 4 (10). С. 169–174.
Ковпік С. Поетика густативів (на матеріалі творів української прози XIX ст.). Кривий Ріг, 2014.
Кутуза Н. Рекламний та PR-дискурс: аспекти впливу. Збірник статей. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2015.
Очман Д., Пржбульська Р. Польська кулінарія. Історичні, лінгвістичні, регіональні та культурні аспекти. Публікація за підтримки факультету польських дослідників Ягелонського університету. Краків, 2021. С. 103.
Словник української мови: в 11 т. Київ, 1970–1980. URL: http://sum.in.ua
Юрчук О. Їжа як маркер ідентичності в романі «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» Наталки Сняданко. Густативно-сапористичні модуси української та світової культури (на матеріалі ІІ Всеукр. наук.-теор. Конф. «Харчові традиції – ментальний код нації»). За ред. проф. Віват Г.І. Одеса, 2020. С. 16–21.